Kræftpatienter har DNA med kræftmutationer i blodet

En stor, international undersøgelse, som Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har medvirket i, har afprøvet en genetisk test, hvor en simpel blodprøve kan afgøre, om der er kræftmutationer i blodet.

Hos både raske og syge frigiver kroppens celler, inklusiv kræftceller, små stykker DNA til blodet. Det betyder, at kræftpatienter, i modsætning til raske personer, har DNA med kræftmutationer i blodet.

Testen fungerer ved at kortlægge de små stykker af DNA, der frit flyder rundt i blodet, og bestemme, om nogle af dem er muteret. Hvis man finder mutationer, er det et tegn på, at der forekommer kræft. Testen undersøger ikke hele arvemassen, men kun et udsnit, der ofte er muteret i kræftceller.

I undersøgelsen deltog 194 patienter med kræft og 44 raske mennesker. Forskerne kiggede på fire kræfttyper: Underlivskræft, brystkræft, tarmkræft og lungekræft. Resultaterne viste, at der var høje forekomster af muteret DNA i blodet hos de mest syge. Også ved tidlige stadier af kræft kunne forskerne se muteret DNA i blodet. Derfor mener de, at der er håb for, at man i fremtiden kan bruge tests baseret på samme princip til screening for kræft. Derved vil kræft kunne opdages, inden den giver symptomer og dermed på så tidligt et stadie, at der er mulighed for at helbrede patienterne.

Læs hele nyheden her.